Labert HMS-arbeid i treningssenterArbeidstilsynet gjennomførde i 2011 og 2012 ein aksjon hos 68 treningssenter over heile landet. Dette er verksemder med til saman 2227 tilsette. Det har vore nytta tre ulike tilsynsmetodar inn mot treningssentra og dette gjer seg utslag i variasjonar med omsyn til kva tema som har vore drøfta under tilsyna. Resultata som kjem fram etter tilsyn, speglar difor andelen av dei som er kontrollert på dei ulike spørsmåla.
På treningssentra er nok dei fleste til dagleg opptekne av helse, trening og det å halde kroppen sin i form. Kanskje er det derfor vi finn manglar når det gjeld helse, miljø og sikkerheit i arbeidskvardagen?
- Vi har sett på om verksemdene kartlegg arbeidsmiljøet, vurderer eventuell risiko, har skriftlege arbeidsavtalar og avvikssystem ved melding av uønskte hendingar, forklarar Evy Dale.
- Kva fortel resultata deg?
Skuffande
- Resultata viser at 70 prosent av dei verksemdene som har fått spørsmål om system for å melde uønskte hendingar, har dette på plass. Det er ikkje så verst, seier Dale. På spørsmål om verksemdene har register for ulykker og skader, seier 60 prosent at dei har det. Det vil altså seie at heile 40 prosent manglar system for dette. Enda verre blir det når vi kjem til system for å vurdere risiko. Det er jo sjølve essensen i det systematiske HMS-arbeidet. Berre 48 % av treningsstudioa som er blitt kontrollert på dette tema, seier dei har det. Det er veldig lågt, understrekar prosjektleiaren.
Næring i vekst
Helsestudio, treningsstudio, treningssenter. Bransjen er mangfaldig og dårleg registrert hjå Statistisk Sentralbyrå. Men det er likevel ikkje vanskeleg å slå fast at dette er ei næring i sterk vekst. Her finn vi store landsdekkjande kjeder og heilt små studio, i små samfunn. Opningstidene er lange og svært mange av dei tilsette jobbar deltid.
- Kva er grunnen til at dei utmerker seg i negativ retning?
- Dei har nok fokus på drift, produksjon og på kundane sine. Dei tenkjer ikkje på å vurdere eigen risiko.
- Andre utfordringar vi har sett, ligg innanfor tema som gjeld arbeidstid, lønn, oppseiing, støy, bruk av unge arbeidstakarar og «særleg uavhengig stilling».
Manglar rutinar
Treningssentera kjem dårlegast ut i høve til arbeidsavtaler. Dei kjem også svært dårleg ut med tanke på rutinar og retningslinjer for når og korleis dei skal ta tak i og handtere avvik. Berre halvparten av dei spurde verksemdene kunne leggje fram rutinar for dette. – Slike rutinar er eit vesentleg instrument for å kunne ta tak i ting, poengterer Dale. Og går vi enda djupare i materien ser vi at berre 30 prosent av dei spurde verksemdene kan vise til ein handlingsplan for kva tiltak dei tenkjer å gjennomføre innan HMS.
- Eg trur dette handlar om kultur og haldningar. 58 prosent av verksemdene har ein leiar som har teke den lovpålagde HMS-opplæringa. Det talet burde ha vore på 100 prosent. No må vi ut og informere om dette og andre krav i arbeidsmiljølovgivinga. Vi ønskjer å bidra til at verksemdene blir betre til å arbeide systematisk med helse, miljø og tryggleik, seier seniorinspektør Evy Dale i Arbeidstilsynet.
Fakta om treningstilsyn:
Du som daglig leder kan nå bestå HMS kurs på ca 1 time. Tradisjonelle HMS kurs kan ta opp til en hel arbeidsdag og gjerne med unødvendige høye utgifter. Med vårt tilbud til e-læring kan du gjennomføre kurset i fred og ro akkurat når det passer deg.
Fra 2007 har flere flere tusen kunder valg vårt system
Arbeidsgivere er en sammensatt målgruppe. Noen leder konserner med titusener ansatte i inn- og utland, mens andre har et fåtall medarbeidere og er selv aktive i produksjonen.Det er 173.321 arbeidsgivere i Norge, og tre fjerdedeler av dem har færre enn ti ansatte (SSB, 2006). Produksjonen favner også bredt fra vareproduserende industri, bygg eller anlegg til transport- hotell- eller konsulenttjenester. Et HMS Kurs skal være nyttig for alle arbeidsgivere, uansett bransje og bedriftens størrelse. Derfor må vårt HMS Kurs bli i generell i form
NETTBASERT HMS KURS FOR DAGLIG LEDER KUN 990,-
· Du sparer opp mot 70%, vår pris er kun 990,- eks mva
HMS Nyheter
Nyheter relatert til HMS Kurs 2011 09 05
For fyrste gong er det laga ei stortingsmelding om arbeidsforhold, arbeidsmiljø og tryggleik i norsk arbeidsliv. Meldinga foreslår fleire tiltak som vil gje Arbeidstilsynet fleire viktige verktøy i arbeidet for eit trygt og sikkert arbeidsmiljø for alle i Noreg.
2011 09 05
2011 09 05
2011 09 05
Nord-Fron kommune har fått pålegg fra Arbeidstilsynet i forbindelse med renseanlegget i Kvam.
Påleggene som ble gitt gikk på risikovurdering, vaksinasjon av de ansatte, HMS-kurs for verneombud og informasjon/opplæring.
Når det gjelder vaksine var 19 inne hos lege til arbeidshelseundersøkelse hos Gudbrandsdal Bedriftshelsetjeneste i 2008. 2011 09 05
Formålet med dette underkapitlet er å gjere greie for og drøfte om HMS-opplæringa for arbeidsgivarar, arbeidstakarar og vernetenesta er god nok, og korleis dei krava lova stiller, blir etterlevde i verksemdene. Ut frå dette blir eventuelle behov for forbetringstiltak vurderte. Sjå elles punkt 10.6 om status for HMS-opplæringa i arbeidslivet. 2011 03 02
Dersom du sliter med musearm og andre belastningsskader som følge av pc-arbeid, bør du ta deg tid til å lese de ti tipsene under! 2011 03 02
Under Stortingets høring om stortingsmeldingen ”Likestilling for likelønn” tilbakeviste NHO flere av regjeringens beskrivelser av likelønnssituasjonen, samt tiltak for å bedre situasjonen.
I meldingen skriver regjeringen blant annet at kvinners og menns arbeid verdsettes ulikt. Dette er ikke riktig. Direkte diskriminering forekommer i svært liten grad. NHOs direktør for arbeidslivspolitikk, Svein Oppegaard, påpekte under høringen at regjeringen selv også slår dette fast når de i meldingen skriver følgende: Når kvinner og menn arbeider i samme stilling og ellers har like personlige ressurser reduseres forskjellen til mellom 0 og 4 prosent. 2011 03 01
Siden 1979 har sykefraværet blant menn vært stabilt. For kvinner har derimot utviklingen gått fra å være jevnt med menn, til å bli 60 prosent høyere. SSB har sett på årsakene til det stadig økende gapet. 2011 03 01
En ny undersøkelse viser at fire av ti nordmenn savner hyppigere tilbakemeldinger fra sine kolleger. Hver fjerde ansatt mener de har begrenset mulighet til å påvirke arbeidsmiljøet på jobben. I en ny kampanje fokuserer Arbeidstilsynet på hva hver enkelt kan gjøre for å være en god kollega og bidra til et bedre arbeidsmiljø. 2011 02 25
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm vurderer om det er behov for strengere sanksjonsmuligheter overfor stat og kommune for å hindre sosial dumping. « Previous 1 2 3 4 5 |